niedziela, 31 stycznia 2010

Kotlety mielone z pieczarkami.



Kotlety mielone z pieczarkami.


* 70 - 80 dag mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 1 kajzerka
* 1 duza cebula
* 50 dag pieczarek
* sól
* pieprz
* bułka tarta
* olej do smazenia


Kajzerke namoczyc w mleku lub w wodzie.Cebule oczyscic i drobniutko posiekac w kosteczke lub zetrzec na tarce o grobych oczkach.Do mielonego miesa dodac namoczona i odcisnieta kajzerke , jajko, cebulke oraz do smaku sol i pieprz.Dokladnie wszystko wymieszac.Pieczarki oczyscic i zetrzec na tarce o grobych oczkach .Przelozyc pieczarki na rozgrzana patelnie i odparowac nadmiar plynu, posolic lekko i oproszyc pieprzem do smaku. Z miesa mielonego formowac niewielkie plaskie placki na dloni do kazdego wkladac niewielka porcje wystudzonych pieczarek, dokladnie zlepic kotleciki.Kotleciki obtoczyc w bulce tartej i smazyc na oleju na zloty kolor .Podawac z ziemniakami i roznego rodzaju surowkami .Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz