środa, 28 kwietnia 2010

Roladki z kurczaka.


Roladki z kurczaka.

1 podwójna pierś z kurczaka
opakowanie sera feta
około 100gram szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
olej lub oliwa
sól
pieprz

Piersi z kurczaka umyc i osuszyc.Podzielic je na 4 porcje i dokladnie ale delikatnie rozbic tluczkiem najlepiej przez kawalek folii spozywczej ,wedy mieso nie bedzie porozrywane.Fete pokroic w niewielka kosteczke.Rozmrozony szpinak podsmazyc na odrobinie oliwy lub oleju dodac do szpinaku oczyszcony z lupinek i przecisniety przez praske czosnek.Dodac pokrojony ser feta i doprawic delikatnie do smaku sola i pieprzem,chwilke podsmazyc.Piersi z kurczaka lekko posolic nie za duzo poniewaz farsz jest solony.Na rozbite piersi z kurczaka nakladac farsz i dokladnie zwinac roladki spiac je wykalaczkami lub zwiazac biala bawelniana nicia.Zwiniete roladki przelozyc na patelnie z rozgrzanym olejem i smazyc je na wolnym ogniu do zrumienienia.Jesli zostanie odrobina faszu lub poprostu zrobic go wiecej, mozna z niego zrobic doskonaly sos do roladek.Podsmazajac na patelni na ktorej smazyly sie roladki farsz z 2 - 3 lyzkami smietany,ewentualnie doprawic do smaku.
Smacznego.