Filety z kurczaka w jogurcie
- 1 filet z kurczaka
- olej lub oliwa hiszpańska około 1 -2 lyżki do pieczenia
- MARYNATA:
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry
- kawałek imbiru około 2 - 3 cm
- 2 - 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy Kamis szczypta
Filet z kurczaka umyc i pokroic w dlugie paseczki lub wieksza kostke. MARYNATA: Czosnek i imbir oczyscic i zetrzec na tarce o bardzo drobnych dziurkach, lub czosnek przecisnac przez praske a imbir bardzo drobniutko posiekac i przelozyc do miseczki.Dodac jogurt ,curry,pieprz cayenne,pieprz cytrynowy,szczypte soli.Wszystkie skladniki marynaty dokladnie wymieszac.Kurczaka doklanie obtoczyc w jogurtowej marynacie ,powinien byc caly przykryty marynata.Odstawic kurczaka na okolo 2-3 godziny do lodowki.Kiedy kurczak zamarynuje sie przelozyc go wraz z cala marynata jogurtowa do zaroodpornego naczynka lekko skropic olejem lub oliwą hiszpańską i piec w piekarniku do uzyskania zlotego koloru.Kurczak swietnie smakuje z ryzem ugotowanym na sypko i sezonowymi warzywami.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz