środa, 2 września 2009

Filety z kurczaka w jogurcie.



Filety z kurczaka w jogurcie


  • 1 filet z kurczaka
  • olej lub oliwa hiszpańska około 1 -2 lyżki do pieczenia
  • MARYNATA:
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • kawałek imbiru około 2 - 3 cm
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy Kamis szczypta

Filet z kurczaka umyc i pokroic w dlugie paseczki lub wieksza kostke. MARYNATA: Czosnek i imbir oczyscic i zetrzec na tarce o bardzo drobnych dziurkach, lub czosnek przecisnac przez praske a imbir bardzo drobniutko posiekac i przelozyc do miseczki.Dodac jogurt ,curry,pieprz cayenne,pieprz cytrynowy,szczypte soli.Wszystkie skladniki marynaty dokladnie wymieszac.Kurczaka doklanie obtoczyc w jogurtowej marynacie ,powinien byc caly przykryty marynata.Odstawic kurczaka na okolo 2-3 godziny do lodowki.Kiedy kurczak zamarynuje sie przelozyc go wraz z cala marynata jogurtowa do zaroodpornego naczynka lekko skropic olejem lub oliwą hiszpańską i piec w piekarniku do uzyskania zlotego koloru.Kurczak swietnie smakuje z ryzem ugotowanym na sypko i sezonowymi warzywami.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz