środa, 2 września 2009

Filety z kurczaka w jogurcie.



Filety z kurczaka w jogurcie


  • 1 filet z kurczaka
  • olej lub oliwa hiszpańska około 1 -2 lyżki do pieczenia
  • MARYNATA:
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • kawałek imbiru około 2 - 3 cm
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy Kamis szczypta

Filet z kurczaka umyc i pokroic w dlugie paseczki lub wieksza kostke. MARYNATA: Czosnek i imbir oczyscic i zetrzec na tarce o bardzo drobnych dziurkach, lub czosnek przecisnac przez praske a imbir bardzo drobniutko posiekac i przelozyc do miseczki.Dodac jogurt ,curry,pieprz cayenne,pieprz cytrynowy,szczypte soli.Wszystkie skladniki marynaty dokladnie wymieszac.Kurczaka doklanie obtoczyc w jogurtowej marynacie ,powinien byc caly przykryty marynata.Odstawic kurczaka na okolo 2-3 godziny do lodowki.Kiedy kurczak zamarynuje sie przelozyc go wraz z cala marynata jogurtowa do zaroodpornego naczynka lekko skropic olejem lub oliwą hiszpańską i piec w piekarniku do uzyskania zlotego koloru.Kurczak swietnie smakuje z ryzem ugotowanym na sypko i sezonowymi warzywami.Smacznego.

Zupa z pulpecikami.


Zupa z pulpecikami.


  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • około 5 - 10 cm pora jasna część
  • 3 - 4 sztuki ziemniaków
  • 1 duzy i dojrzały pomidor
  • 4 - 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kostka rosolowa Knorr z kurczaka z pietruszka i lubczykiem
  • sól
  • pieprz
  • NA PULPETY:
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego może być z indyka lub kurczaka
  • mała cebulka
  • kaszka manna ilość w zależności od wilgotności masy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Wszystkie warzywa oczyscic ,umyc i pokroic w paseczki ,ziemniaki w zdrobna kosteczke,pora w cienkie plasterki.Pomidora sparzyc i obrac ze skorki ,drobno pokroic.Do nieduzego garnka wlac wode dodac ziele angielskie , listek laurowy warzywa pokrojone w paseczki , kostke rosolowa oraz pomidora,gotowac okolo 15 min.Dodac koncentrat pomidorowy i ziemniaki i gotowac 5 - 10 min.Soczewice umyc dokladnie i dodac do zupy.W miedzy czasie mieso mielone wymieszac z jajkiem, drobno posiekana cebulka, sola , pieprzem i kaszka manna .Kaszki dodac tylko tyle zeby masa byla dobrze zwarta .Formowac malutkie pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego.Pulpeciki wrzucamy do gotujacej sie zupy i gotujemy na malym ogniu okolo 10 min.Calosc doprawiamy sola i pieprzem .Zupa powinna miec dosc ostry smak.Smacznego

Kurczak z ananasem .


Kurczak z ananasem.
  • 2 połówki dość dużych piersi z kurczaka
  • 1 średni ananas świeży lub puszka ananasa w zalewie
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 4 - 5 łyżek rodzynek
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej
  • ½ lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier tylko jeśli używamy świeżego ananasa
Piersi z kurczaka umyc i pokroic w kostke.Ananasa jesli uzywamy swiezego obrac i pokroic w kostke,cebulke rowniez obrac i pokroic w kosteczke.Na patelni rozgrzac łyzke oleju lub oliwy hiszpańskiej i podsmazyc na zloty kolor
kurczaka , przelozyc go do garnka ,na tej smaej patelni w ktorej smazyl sie kurczak zeszklic cebulke dodajac jeszcze jedna lyzke oleju lub oliwy hiszpańskiej,przelozyc do piersi z kurczaka.Ananasa swiezego ,pokrojonego w kostke przelozyc na patelnie z odrobina oleju lub oliwy hiszpańskiej lekko poddusic dodac rodzynki i okolo 1 lyzeczki cukru zeszklic lekko ananasa.Ananasa z rodzynkami przelozyc do kurczaka i cebulki podlac okolo 1 szkalnka wody i dusic.Jesli uzywamy ananasa z puszki wystarczy pokroic go i dodac do kurczaka razem z sokiem ananasowym juz nie dodajemy cukru poniewaz sok z ananasa jest slodki.Posolic do smaku dodac pieprz i ewentualnie wiecej cukru.Lyzeczke maki ziemniaczanej rozprowadzic w zimnej wodzie i dodac na koncu jeszcze chwilke gotowac .Kurczak z ananasem swietnie smakuje z ryzem ugotowanym na sypko.Smacznego.