niedziela, 11 października 2009

Sałatka z ogórków i papryki.


Sałatka z ogórków i papryki.


  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ogórek świeży dość duży najlepiej tzw.wąż
  • kawałek białej cześci pora około 10 - 15 cm.
  • przyprawa tzatzyki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
Papryki oczyscic , umyc i pokroic w kostke lub paseczki.Pora umyc i drobno pokroic.Ogorka umyc , obrac ze skorki i pokroic w plasterki lub jak ktos woli w pol plasterki.Wszystkie warzywa przelozyc do miseczki i delikatnie wymieszac.Jogurt naturalny wymieszac z przyprawa tzatzyki ( ilosc przyprawy wedlog gustu ).Warzywa polaczyc z sosem delikatnie mieszajac.Tak przyrzadzona salatka swietnie pasuje do miesa z grila.Smacznego.

Sałatka z paluszków krabowych.


Sałatka z paluszków krabowych.

  • 1 opakowanie paluszków krabowych (16 sztuk w paczce)
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • ½ duzej cebulki lub 1 mała najlepiej młoda cebulka można również użyc pora
  • kilka łyżek majonezu
  • ewentualnie sól (uwaga paluszki i majonez sa juz lekko slone więc radzę spróbować wcześniej jaki sałatka ma smak)
  • pieprz
Paluszki krabowe pokroic w dosc spora kostke.Papryke i cebule oczyscic i umyc , pokroic rowniez w kostke(cebulke w mala kosteczke lub piorka,jesli ktos uzywa pora nalezy go rowniez pokroic bardzo drobno).Kukurydze i groszek osaczyc z zalewy.Paluszki krabowe ,papryke,cebulke lub pora,kukurydze,groszek wlozyc do miseczki, dodac kilka lyzek majonezu doprawic do smaku pieprzem ewentualnie dosolic,delikatnie wymieszac i podawac.Do salatki swietnie pasuje rowniez czrwona lub biala fasolka z puszki,mozna rowniez dodac dla efektu dekoracyjnego odrobine posiekanego szczypiorku lub koperku.Smacznego.

Surówka z pora.


Surówka z pora.

  • 2 duze pory ale tylko białe części
  • 1 duża marchewka
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
Pora umyc i przekroic na pol a nastepnie pokroic bardzo drobno .Marchewke i jablka oczyscic i umyc ,nastepnie zetrzec na tarce o duzych oczkach.Marchewke i jablka dodac do pora.Wymieszac majonez ze smietana doprawic do smaku sola i pieprzem .Wszystko polaczyc z sosem majonezowo smietanowym.Smacznego.

Paprykarz


Paprykarz.

  • 100 g ryżu
  • makrela (mozna uzyc rowniez ryby z puszki najlepiej w oleju np.sledz ilosc wedlog uznania)
  • 2 marchewki
  • olej okolo1/4szkl.
  • 2 cebule
  • koncentrac pomidorowy
  • sol,pieprz.pzpryka ostra do smaku
Ryż ugotowac i przestudzic.Podsmazyc na oleju cebule,marchewke zetrzec na tarce o grubych oczkach i dodac do cebuli dusic ,nastepnie po chwili dodoac koncentrat pomidorowy sol, pieprz i papryke do smaku.Makrele oddzielic od osci i rozdrobnic (lub rybe z puszki) Kiedy warzywa beda miekkie dodac ryz i rybe dokladnie wymieszac nie gotowac juz.Paprykarz mozna przelozyc do sloikow wlac lyzke oleju zakrecic i przechowywac w lodowce przez 2 tyg.(jesli chcemy go dluzej przechowywac w lodowce nie dodajemy ryby tylko sam ryz,rybe dodajemy przed podaniem). 


Brokuły w sosie smietanowo-czosnkowym.


Brokuły w sosie smietanowo-czosnkowym.

  • Brokuły (ilosc wedlog uznania)
  • 2-3 kubeczki smietany 30%
  • 3-4 zabki czosnku
  • 1/2 peczka kopereku
  • sol,pieprz do smaku
  • lyzka oleju.
Brokuły lekko obgotowac w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzac lekko olej dodac przecisniety przez praske czosnek,lekko podsmazyc nie przypalic bo potrawa bedzie gorzka nastepnie dodac smietane ,doprawic do smaku sola,pieprzem dodac brokuly.Sos z brokulami wysmienicie smakuje z makaronem .Rownie dobrze komponuje sie z kalafiorem i swietnie smakuje ze szpinakiem .Palce lizac:)Smacznego.

Tarta z boczkiem


Tarta z boczkiem.


  • 1 kg cebuli
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • mały kubeczek śmietany najlepiej 30%
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 300 g mąki
  • 150g masla
  • 3 łyżki masła do smażenia
Z mąki, masła, szczypty soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Włożyć na pol godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na pozostalym masle. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Wyjetym z lodowki ciastem wylepić formę do tart i piec 5 minut w 200 stopniach. Na ciasto wyłożyć cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na wierzchu ułożyć boczek pokrojony w kostkę. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Chili con carne


Chili con carne.


  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce bez skórki lub koncentrat pomidorowy
  • 1puszka kukurydzy
  • 1puszka czerwonej fasoli
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
Cebule pokroic i usmazyc , dodac pokrojona w kostke papryke , chwile dusic.Gdy cebula i papryka poddusi sie chwile przelozyc ja do miseczki.Na tej samej patelni lub woku usmazyc mieso mielone , po chwili dodac usmazona cebule i papryke , dodac koncentrat pomidorowy , czosnek przecisniety przez praske,sol, ostra papryke i pieprz.Potrawa musi byc ostra.Dusic do momentu , az warzywa lekko zmiekna,ale nie rozgotuja sie .Na samym koncu dodajemy czerwona fasolke i kukurydze.Podawac z ryzem ,ale doskonale smakuje rowniez z plackami ziemniacznaymi .Smacznego.

Kotleciki z jajek i pieczarek.


Kotleciki z jajek i pieczarek.

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 400 - 500g pieczarek
  • kilka łyżek bułki tartej ( w zależności od wilgotności masy)
  • około ¼ pęczka koperku
  • szczypiorek ile kto lubi lub mała cebulka (Ja osobiście wole szczypiorek)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smazenia
Ugotowane i ostudzone jajka rozgniesc widelcem na miazge lub zrobic to przy pomocy maszynki do mielenia jak kto woli.Pieczarki oczyscic i ugotowac w osolonej wodzie okolo 15 -20 min.Wystudzone pieczarki rowniez rozdrobnic najlepiej przy pomocy maszynki do mielenia miesa.Koperek i szczypiorek lub cebulke umyc i drobniutko posiekac .Jajka , pieczarki, koperek, szczypiorek , surowe jajko , sol i pieprz oraz bulke tarta dokladnie wymieszac.Koniecznie sprobowac mase czy jest wystarczajaco slona , poniewaz jajka i pieczarki sa dosc mdle w smaku .Masa nie powinna byc zbyt rzadka , poniewaz kotleciki bede sie rozpadac podczas smazenia.Formowac male kotleciki , obtaczac je w bulce tartej i samzyc na zloty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.Kotleciki wysmienicie smakuja z roznymi salatkami i surowkami oraz mlodymi ziemniaczkami.Smacznego.

Gofry.


Gofry.

  • 3 szkalnki mąki pszennej
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • około 200 ml.mleka
  • około 200 ml. wody
  • 1½łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • ¾ szklanki oleju
  • szczypta soli
  • owoce jakie kto lubi do dekoracji
  • bita śmietana lub sos np. czekoladowy lub jedno i drugie:)
  • ewntualnie jesli ktoś lubi dżem lub cukier puder
Cale jajka polaczyc dokladnie z cukrem puderem i cukrem waniliowym, za pomoca miksera, masa powinna byc dobrze ubita .Ubijac dalej dosypywac powoli make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli, dolewac powolutku w miare gestnienia masy mleko i wode ( w skladnikach podalam po 200ml. mleka i wody , ale to jest tak w przyblizeniu poniewaz kazdy powinien dodac mleka i wody tyle zeby masa miala konsystencje gestej smietany)Dodac rowniez olej i dokladnie wszystko zmiksowac , ewntualnie jesli masa jest zbyt gesta dolac jeszcze odrobine mleka lub gdy jest zbyt rzadka dosypac maki.Gofry piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy i koniecznie ukladac je na najlepiej jakiejs kratce zeby dobrze wyschly,jesli ulozymy je od razu na talerzu beda miekkie.Do dekoracji uzyc owocow ,bitej smietany, roznego rodzaju sosow slodkich, poprostu to na co mamy w danej chwili ochote .Smacznego.

Gulasz z kurczaka i grzybów suszonych.


Gulasz z kurczaka i grzybów suszonych.

  • 3-4 połówki piersi z kurczaka
  • 10-15 suszonych grzybów najlepiej kapelusze prawdziwków
  • mała cebulka lub połowa dużej
  • listek laurowy
  • ziele angielski
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • olej do usmazenia piersi z kurczaka i cebulki
Grzyby oplukac i namoczyc w goracej wodzie najlepiej na noc.Namoczone grzybki gotujemy w tej samej wodzie co sie moczyly do miekkosci .Kiedy grzyby sa juz miekkie osaczyc je z wody i pokroic w paseczki( wody w ktorej sie gotowaly nie wylewac!)Piersi z kurczaka umyc i pokroic na mala kostke .Usmazyc na oleju na zloty kolor.Nastepnie pokroic drobno cebule i zeszkilic ja rowniez na oleju.Grzyby , usmazone piersi z kurczaka,zeszklona cebulke ,listek laurowy.ziele angielskie przelozyc do rondelka zalac woda z gotowania grzybow ewentualnie jesli jest jej malo dolac wiecej wody.Calosc zagotowac .Doprawic sola i pieprzem do smaku.Gotowac okolo 30 minut.Z maki i wody zrobic zaprawke do sosu i kiedy mieso jest juz miekkie zagescic sos maka wymieszana z woda.Gotowac jeszcze doslownie chwilke .Gulasz jest doskonaly do wszelkiego rodzaju klusek ,kopytek itp.:D Smacznego.

Marchewka z groszkiem.


Marchewka z groszkiem.

  • 1kg marchwi
  • ¼ kg groszku mrozonego lub jeśli ktoś woli więcej
  • lyżka masła
  • cukier do smaku
  • sól
  • mąka pszenna do zagęszczenia
Marchew obrac ,umyc i pokroic w kostke.Przelozyc do garnuszka dodac maslo, wode ,cukier do smaku i sol .Gotowac do miekkosci .Kiedy marchewka jest juz miekka dodac mrozony groszek i gotowac doslownie 8 -10 minut.Make rozmieszac z woda i zagescic marchewke z groszkiem .Jeszcze chwilke pogotowac , sprobowac i ewentualnie dosolic lub dodoac wiecej cukru.Smacznego. 





Kluski ślaskie.


Kluski ślaskie.

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól
  • lyżka oleju
Ziemniaki obrac dokladnie umyc i ugotowac,nastepnie odlac wode i wystudzic.Wystudzone ziemniaki zmielic w maszynce do mielenia miesa lub przepuscic je przez praske.Ziemniaki przelozyc do miski i dokladnie docisnac i wyrownac wierzch nastepnie przekroic na 4 czesci i jedna czesc wyjac i odlozyc na bok w miejsce po ziemniakach wsypac make ziemniaczana ,dodac odlozone na bok ziemniaki,jajko i szczypte soli.Wyrobic dokladnie ciasto ewntualnie dosypac wiecej maki jesli ziemniaki sa zbyt wodnieste.Formowac malutkie kluseczki wielkosci mniewiecej orzecha wloskiego i w kazdym z nich robic dziurke.Zagotowac wode ,posolis ja i dodac lyzke oleju zeby kluski sie nie sklejaly.Kiedy woda sie zagotuje dodawac kluski i gotowac od wyplyniecia 2-3 minuty.Wyjmowac je lyzka cedzakowa i ukladac na talerzu podawac gorace polane sosem lub z cebulka zesmazona i z surowka.Smacznego

Cukinia faszerowana



Cukinia faszerowana


  • 3 młode cukinie
  • mała połóweczka piersi z kurczaka
  • kawałek dobrej kiełbasy
  • ½ cebuli małej
  • ½ czerwonej papryki
  • kilka sztuk pieczarek
  • około 3 -4 łyżek startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
Cukinie dokladnie umyc nie obierac .Odciac koncowki ,przekroic wzdluz i wydrazyc srodki mala lyzeczka ,lekko posolic.Piers z kurczaka umyc i pokroic w bardzo drobna kosteczke lub paseczki,przyprawic dowolnie do smaku. Ja uzylam przyprawy do kurczaka.Piersi usmazyc na odorbinie oleju na zloty kolor.Kielbase pokroic w drobna kosteczke,oczyscic i umyc pieczarki i papryke i rowniez drobno pokroic.Cebulke oczyscic i posiekac drobno w kosteczke.Sprawdzic czy cukinia puscila sok jesli tak osuszyc ja i ukladac po kolei kurczaka,cebulke,kielbaske,pieczarki i papryke na koncu posypac startym serem zoltym (ja mialam tylko ser w plasterkach i to z szynka wiec pokroilam go drobno na paseczki i tez bylo dobre:).Posypac pieprzem i skropic odrobina oleju.Piec w piekarniku okolo 20 - 30 min az cukinia bedzie miekka.Smacznego.

Zupa z suszonych grzybów.


Zupa z suszonych grzybów.

  • 1 udko kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka sztuk ziemniaków
  • około 10 - 12 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta lub inna przyprawa
  • ½ szklanki śmietany 12% lub 18%
Grzyby namoczyc w goracej wodzie najlepiej na noc.Udko i skrzydelka umyc ,marchewke,pietruszke,seler,por oczyscic i umyc .Warzywa pokroic w kostke, krazki lub poprostu zetrzec oprocz pora na tarce o grubych oczkach.Z udek , skrzydelek,grzybow pokrojonych w paseczki i wody w ktorej sie moczyly ,ziela angielskiego,listka laurowego i warzyw ugotowac wywar,doprawic do smaku pieprzem,sola ,i/lub vegeta.Kiedy warzywa i grzyby sa juz prawie miekkie dodac oczyszczone ,umyte i pokrojone w drobna kostke ziemniaki.Gotowac do miekkosci ziemniakow.Do smietany dodawac stopniowo lyzka goraca zupe i dokladnie wymieszac , kiedy smietana jest juz ciepla dodac ja do zupy nie gotowac juz .Mozna zaprawic rowniez zupe smietana bezposrednio na talerzu .Czesto do takiej zupki dodaje na koncu, zesmazona na zloty kolor drobno pokrojona cebulke.Smacznego.

Leczo.



Leczo.


  • 4 - 5sztuki młodych cukinii
  • 4 - 5 sztuk czerwonej papryki (Ja użyłam tylko czerwoną papryke ,ale może być kolorowa)
  • 40 dag pieczarek
  • 30 - 40 dag kiełbasy (do leczo uwielbiam dodać dobrze uwędzoną kiełbase nadaje wspanialy smak i aromat potrawie)
  • 20 - 25 dag boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego lub jeśli ktoś lubi dojrzałe wyparzone i obrane ze skórki pomidory
  • do smaku : sól , pieprz, ostra i słodka papryka ,bazylia lub inne zioła jakie kto lubi
  • olej do usmażenia cebuli
Cukinie dokladnie umyc i jesli ma ladna skorke nie obierac jej ,pokroic ja w kostke ale nie za mala , krazki lub pol plasterki jak wolicie.Oczyscic i umyc papryke i pieczarki.Papryke pokroic w paski lub kostke ,pieczarki jesli sa male na cwiartki a jesli wieksze w plastrki .Kiełbase i boczek pokroic w kostke i zesmazyc.Cebule oczyscic i pokroic w krazki, zeszklic ja na oleju,dodac pokrojona papryke chwile podsmazyc ale nie rumienic ,nastepnie dodac pieczarki,koncentrat lub pokrojone w kosteczke pomidory i przyprawy.Dusic okolo 30 min po czym dodac kielbase i boczek.Jeszcze chwile dusic okolo 10 min .Nastepnie dodac cukinie.Dusic do momentu kiedy cukinia bedzie lekko szklista , nie powinna sie rozpadac.Sprobowac i ewentualnie doprawic do smaku ziolami i/lub przyprawami.Smacznego.

Kurczak w sosie paprykowo-warzywnym.




Kurczak w sosie paprykowo-warzywnym.

  • około ½ kg filetów z piersi z kurczaka
  • 2 - 3 czerwone papryki
  • duża cebula
  • 2 - 3 lodygi selera naciowego
  • 1 młoda marchewka (jesli beędzie młoda szybciej sie udusi)
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sol
  • pieprz
  • szczypta przyprawy chińskiej 5 smakow
  • szczypta cukru
  • papryka słodka i ostra w proszku do smaku
  • olej
  • ewentualnie jeśli zajdzie taka potrzeba 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia potrawy
Filety z piersi kurczaka umyc ,pokroic w kostke.Papryke ,cebule,marchewke,selera naciowego oczyscic i umyc pokroic w paski ,kostke jak kto woli i lubi(marchewke najlepiej w nie za grube slupki).Na patelni rozgrzac olej i usmazyc kurczaka na zloty kolor ,doprawic go papryka i sola ,odlozyc go na bok .Na tej samej patelni i tluszczu zeszklic najpierw cebulke,nastepnie dodac marchewke i papryke chwilke podsmazyc ,dodac selera naciowego,koncentrat pomidorowy,podlac odorbina wody i dusic okolo15 min na malym ogniu.Dodac kurczaka i dusic nastepne 10 min.Doprawic wszystko do smaku pieprzem ,sola ,przyprawa chinska 5 smakow ,papryka slodka i ostra oraz szczypta cukru.Nie dusic zbyt dlugo warzywa powinny byc lekko twarde, takie sa najlepsze.Jesli sos jest rzadki zagescic go maka ziemniaczna wymieszana w malej ilosci zimnej wody.Smacznego.

Zupa a`la flaczki sojowe.




Zupa a`la flaczki sojowe.


  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • maly kawałek selera lub 2 gałązki selera naciowego
  • około 10 cm. pora (białej części)
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 pomidor
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • liść laurowy
  • majeranek
  • papryka ostra
Kotlety sojowe gotowac okolo 5 min w bulionie moze byc z kostki.Kiedy kotlety sa juz miekkie wyjac je i odlozyc do ostygniecia.Marchewke , pietruszke, pora ,selera ,papryke oczyscic, umyc i pokroic w slupki,pora w krazki .Pomidora sparzyc wrzatkiem , obrac ze skorki i pokroic w drobna kosteczke.Warzywa przelozyc do garnka w ktorym gotowaly sie kotleciki sojowe dodac jesli jest taka potrzeba wiecej wody,dodac ziele angielskie i lisc laurowy i gotowac warzywa do miekkosci.Kotleciki sojowe pokroic w paseczki i pod koniec gotowania kiedy warzywa beda juz miekke dodac je do gotujacych sie warzyw.Doprawic do smaku sola,pieprzem , papryka i majerankiem.Zupka powinna byc dosc ostra w smaku.Smacznego.

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.




Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 duzy pęczek kopreku
  • ½ szkalnki śmietany
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • NA KLUSECZKI LANE:
  • 2 jajka
  • 3-4łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Udka myjemy ,warzywa oczyscic i umyc, pokroic w kostke.Z udek, ziela angielskiego, liscia laurowego ,ugotowac wywar doprawiony sola i/lub vegeta .Kiedy udka sa juz miekkie wyjac je i odlozyc, dodac wszystkie warzywa i gotowac do miekkosci.Koperek dokladnie umyc , osuszyc i drobniutko posiekac.W miedzy czasie zrobic kluseczki lane z 2 jajek i maki i szczypty soli.Kiedy warzywa sa juz miekkie do zupy powolutku lyzka dodawac ciasto na lane kluseczki maczajac za kazdym razem lyzke w zupie(ciasto wtedy nie klei sie do lyzki).Dodac koperek i gotowac okolo 5 min az kluseczki beda miekkie.Na koniec do zupy dodac smietane wymieszana z goraca zupa (smietana sie nie zwarzy jesli wymieszamy ja z kilkoma lyzkami goracej zupy)Zupy juz nie gotowac. Doprawic do smaku vegeta,pieprzem.Mozna podawac z rozdrobnionym miesem z udek kurczaka .Smacznego.

Zupa ogórkowa.



Zupa ogórkowa.
  • 1 udko z kurczaka
  • 4 skrzydelka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka ziemniaków
  • 4-5 duzych ogórków kiszonych lub gotowy przecier z ogórków
  • ½ szklanki śmietany
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kostka rosołowa z pietruszka i lubczykiem
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji koperek lub natka pietruszki
Udko i skrzydełka dokladnie umyc i wlozyc do garnka z listkiem laurowym i zielem angielskim,kostka rosolowa, dodac wode i zagotowac.Warzywa oczyscic i umyc , pokroic w kostke,pora w krazki.Ziemniaki obrac ,umyc i pokroic w kosteczke.Ogorki zetrzec na tarce o duzych oczkach.Kiedy warzywa sa juz prawie miekkie dodac ziemniaki i gotowac do miekkosci.Pod koniec gotowania dodac ogorki i jeszcze chwilke gotowac .Calosc doprawic sola i pieprzem.Smietane wymieszac z niewielka iloscia goracej zupy i dodac ja na koncu ,nie gotowac juz zupy ze smietana.Zupe udekorowac koperkiem lub natka pietruszki.Smacznego .