piątek, 30 kwietnia 2010

Mój kebab.



Mój kebab.

2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa do kebaba np.firmy Prymat
około 5-6 łyżek oleju

DODATKI:
kawałek mlodej kapusty okolo ćwierc małej główki
około 10 cm ogórka świeżego
po ½ papryki zielonej,czerwonej i żółtej
½ czerwonej cebulki
8-10 pomidorków koktajlowych
dymka ze szczypiorkiem
ostry sos chilli
½ kubka śmietany
3 łyżki majonezu gęstego
3-4 ząbki czosnku można wiecej
chlebki pita lun nan

Piersi z kurczaka dokladnie umyc,pokroic w kostke i zamarynowac w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem.Odstawic do lodowki najlepiej na noc.Nastepnie oczyscic wszystkie warzywa i dokladnie je umyc po czym posiekac drobno kapuste, papryke pokroic w kostke,cebule w piorka,pomirorki koktajlowe przekroic na pol , a ogorka w pol plasterki nie obierajac go ze skorki.Dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Smietane wymieszac z majonezem dodac obrany z lupinek i przecisniety przez praske czosnek dokladnie wymieszac i odstawic na okolo 15 min.Wszystkie warzywa pokrojone przelozyc do miski i wymieszac je dokladnie ale delikatnie, nie doprawiac sola , ewentualnie pieprzem , ale niekoniecznie.Zamarynowane piersi z kurczaka przelozyc na rozgrzana patelnie jesli mamy za malo oleju dodac odrobine i obsmazyc mieso na zloty kolor.Kiedy mieso jest juz gotowe podgrzac pite lub nan (ja robie to w kuchence mikrofalowej) Przelozyc pite na talerz i po kolei wylozyc niewielka ilosc warzyw na to mieso polac sosem chilli i sosem czosnkowym, nastepnie znowu warzywa, troszke miesa i sosy.Jak kto woli zlozyc chlebek na pol lub poprostu zoztawic kebab otwarty.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz