wtorek, 27 kwietnia 2010

Zupa pieczarkowa


Zupa pieczarkowa

2 udka z kurczaka
około 400 gram pieczarek
kilka ziemniakow
1 spora marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
vegeta
kostka rosołowa grzybowa
½ kubeczka ßmietany 12%
sól
pieprz
ewentualnie natka pietruszki lub koperek


Udka z kurczaka dokladnie umyć.Wszystkie warzywa oczyscic ,umyć i pokroić na mniesze kawałki.Udka ,warzywa, ziele angielski, listki laurowe przełożyć do garnka dodać wode i ugotowac wywar.Ziemniaki oczyscic i umyć, pokroic w mala kostke.Pieczarki również oczyścić i pokroic w plasteki lub kostke jak kto woli.Do gotujacego sie wywaru z kurczaka i warzyw dodac kostke rosolowa grzybowa.W momencie kiedy warzywa beda pół miękkie dodac do zupy ziemniaki i gotowac okolo 10 min po czym dodac pieczarki i gotowac do momentu kiedy ziemniaki beda miekkie .Śmietanę rozprowadzić z gorącą zupa (wtedy nie powinna sie zawrzyc)Doprawic zupe do smaku sola pieprzem vwgeta jak kto woli.Zupe zaprawic śmietaną,ale juz jej nie gotowac .Posypac natka pietruszki lub koperkiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz