niedziela, 11 października 2009

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.




Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 duzy pęczek kopreku
  • ½ szkalnki śmietany
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta
  • NA KLUSECZKI LANE:
  • 2 jajka
  • 3-4łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Udka myjemy ,warzywa oczyscic i umyc, pokroic w kostke.Z udek, ziela angielskiego, liscia laurowego ,ugotowac wywar doprawiony sola i/lub vegeta .Kiedy udka sa juz miekkie wyjac je i odlozyc, dodac wszystkie warzywa i gotowac do miekkosci.Koperek dokladnie umyc , osuszyc i drobniutko posiekac.W miedzy czasie zrobic kluseczki lane z 2 jajek i maki i szczypty soli.Kiedy warzywa sa juz miekkie do zupy powolutku lyzka dodawac ciasto na lane kluseczki maczajac za kazdym razem lyzke w zupie(ciasto wtedy nie klei sie do lyzki).Dodac koperek i gotowac okolo 5 min az kluseczki beda miekkie.Na koniec do zupy dodac smietane wymieszana z goraca zupa (smietana sie nie zwarzy jesli wymieszamy ja z kilkoma lyzkami goracej zupy)Zupy juz nie gotowac. Doprawic do smaku vegeta,pieprzem.Mozna podawac z rozdrobnionym miesem z udek kurczaka .Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz