Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami.
- 2 udka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 duzy pęczek kopreku
- ½ szkalnki śmietany
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- vegeta
- NA KLUSECZKI LANE:
- 2 jajka
- 3-4łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Udka myjemy ,warzywa oczyscic i umyc, pokroic w kostke.Z udek, ziela angielskiego, liscia laurowego ,ugotowac wywar doprawiony sola i/lub vegeta .Kiedy udka sa juz miekkie wyjac je i odlozyc, dodac wszystkie warzywa i gotowac do miekkosci.Koperek dokladnie umyc , osuszyc i drobniutko posiekac.W miedzy czasie zrobic kluseczki lane z 2 jajek i maki i szczypty soli.Kiedy warzywa sa juz miekkie do zupy powolutku lyzka dodawac ciasto na lane kluseczki maczajac za kazdym razem lyzke w zupie(ciasto wtedy nie klei sie do lyzki).Dodac koperek i gotowac okolo 5 min az kluseczki beda miekkie.Na koniec do zupy dodac smietane wymieszana z goraca zupa (smietana sie nie zwarzy jesli wymieszamy ja z kilkoma lyzkami goracej zupy)Zupy juz nie gotowac. Doprawic do smaku vegeta,pieprzem.Mozna podawac z rozdrobnionym miesem z udek kurczaka .Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz