piątek, 30 kwietnia 2010

Mój kebab.



Mój kebab.

2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa do kebaba np.firmy Prymat
około 5-6 łyżek oleju

DODATKI:
kawałek mlodej kapusty okolo ćwierc małej główki
około 10 cm ogórka świeżego
po ½ papryki zielonej,czerwonej i żółtej
½ czerwonej cebulki
8-10 pomidorków koktajlowych
dymka ze szczypiorkiem
ostry sos chilli
½ kubka śmietany
3 łyżki majonezu gęstego
3-4 ząbki czosnku można wiecej
chlebki pita lun nan

Piersi z kurczaka dokladnie umyc,pokroic w kostke i zamarynowac w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem.Odstawic do lodowki najlepiej na noc.Nastepnie oczyscic wszystkie warzywa i dokladnie je umyc po czym posiekac drobno kapuste, papryke pokroic w kostke,cebule w piorka,pomirorki koktajlowe przekroic na pol , a ogorka w pol plasterki nie obierajac go ze skorki.Dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Smietane wymieszac z majonezem dodac obrany z lupinek i przecisniety przez praske czosnek dokladnie wymieszac i odstawic na okolo 15 min.Wszystkie warzywa pokrojone przelozyc do miski i wymieszac je dokladnie ale delikatnie, nie doprawiac sola , ewentualnie pieprzem , ale niekoniecznie.Zamarynowane piersi z kurczaka przelozyc na rozgrzana patelnie jesli mamy za malo oleju dodac odrobine i obsmazyc mieso na zloty kolor.Kiedy mieso jest juz gotowe podgrzac pite lub nan (ja robie to w kuchence mikrofalowej) Przelozyc pite na talerz i po kolei wylozyc niewielka ilosc warzyw na to mieso polac sosem chilli i sosem czosnkowym, nastepnie znowu warzywa, troszke miesa i sosy.Jak kto woli zlozyc chlebek na pol lub poprostu zoztawic kebab otwarty.
Smacznego.

Risotto z kiełbasą.


Risotto z kiełbasą.


1 kawałek około 10-15 cm dobrej wędzonej kiełbasy
2 kawałki male białej kiełbasy
1 kabanos
3-4 cebule
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ żółtej papyki
3/4 szklanki ryżu
około 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki miodu
około 8-10 sztuk małych pomidorków koktajlowych
3-4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
papryka w proszku słodka
papryka w proszku ostra
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia


Cebule obrac z lupinek i posiekac drobno, a nastepnie zeszklic na niewielkiej ilosci oliwy lub oleju.Papryki oczyscic umyc i pokroic w kostkwe.Kielbasy i kabanosa rowniez pokroic w kostke.Pomidorki przekroic na pol lub na cwiartki jak kto woli.Cebulke dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Do podsmazonej cebulki dodac pol lyzeczki miodu chwilke podsmazyc nastepnie dodac papryki i pomidorki koktajlowe dusic okolo 10 min.W miedzyczasie w mniejszym garnuszki zagotowac 1½ szklanki wody z kostka rosolowa ,kiedy woda zacznie wrec wsypac ryz,doprowadzic do wrzenia przykrecic gaz na najmniejszy ogien i na wolniutkim ogniu gotowac do odparowania wody.Do cebulki i papryki dodac koncentrat pomodorowy.Na osobnej patelni podsmazyc na rumiano biala kielbase porojona w kostke i reszte kielabasy wedzonej i kabanosa.Kiedy kielbasy sie zrumienia dodac je do cebuli i papryki wymieszac ewentualnie podlac odrobina wody i chwlke poddusic .Doprawic do smaku paprykami w proszku,sola,pieprzem.Kiedy ryz jest juz ugotowany przelozyc go do naczynia w ktorym dusza sie warzywa z kielbasami, dokladnie wymieszac.Ewentualnie doprawic sola i pieprzem lub innymi przyprawami na jakie mamy ochote, swietnie smakuje ze swieza bazylia.Na smaym koncu dodoac dymke ze szczypiorkiem.
Smacznego.