piątek, 30 kwietnia 2010

Risotto z kiełbasą.


Risotto z kiełbasą.


1 kawałek około 10-15 cm dobrej wędzonej kiełbasy
2 kawałki male białej kiełbasy
1 kabanos
3-4 cebule
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
½ żółtej papyki
3/4 szklanki ryżu
około 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki miodu
około 8-10 sztuk małych pomidorków koktajlowych
3-4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
papryka w proszku słodka
papryka w proszku ostra
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia


Cebule obrac z lupinek i posiekac drobno, a nastepnie zeszklic na niewielkiej ilosci oliwy lub oleju.Papryki oczyscic umyc i pokroic w kostkwe.Kielbasy i kabanosa rowniez pokroic w kostke.Pomidorki przekroic na pol lub na cwiartki jak kto woli.Cebulke dymke posiekac wraz ze szczypiorkiem.Do podsmazonej cebulki dodac pol lyzeczki miodu chwilke podsmazyc nastepnie dodac papryki i pomidorki koktajlowe dusic okolo 10 min.W miedzyczasie w mniejszym garnuszki zagotowac 1½ szklanki wody z kostka rosolowa ,kiedy woda zacznie wrec wsypac ryz,doprowadzic do wrzenia przykrecic gaz na najmniejszy ogien i na wolniutkim ogniu gotowac do odparowania wody.Do cebulki i papryki dodac koncentrat pomodorowy.Na osobnej patelni podsmazyc na rumiano biala kielbase porojona w kostke i reszte kielabasy wedzonej i kabanosa.Kiedy kielbasy sie zrumienia dodac je do cebuli i papryki wymieszac ewentualnie podlac odrobina wody i chwlke poddusic .Doprawic do smaku paprykami w proszku,sola,pieprzem.Kiedy ryz jest juz ugotowany przelozyc go do naczynia w ktorym dusza sie warzywa z kielbasami, dokladnie wymieszac.Ewentualnie doprawic sola i pieprzem lub innymi przyprawami na jakie mamy ochote, swietnie smakuje ze swieza bazylia.Na smaym koncu dodoac dymke ze szczypiorkiem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz