czwartek, 28 stycznia 2010

Lasagne.


Lasagne.


50 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 - 3 cebule sredniej wielkości
3 duze pomidory
100 -150 gram szpinaku mrożonego
1 niewielki brokół
1 duzy słoik sosu pomodorowego gęstego
20 dag dobrego sera żółtego
2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
opakowanie płatów lazanii 500gram
2 ząbki czosnku
zioła prwansalskie lub przyprawa do kuchni włoskiej
sól
pieprz
odrobina oleju
NA SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
l,5 szklanki mleka
biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 żółtko

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić .Połowe czosnku zesmazyc z cebulka na łyżce oleju ,dodac mieso mielone i obrane ze skórki , pokrojone w drobna kostkę pomidory.Wszystko razem dusic, po okolo 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy i zioła do smaku ,wszystko wymieszac doprawic solą i pieprzem na ostro.Smażyć do odparowania plynu.Na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzac kilka kropel oleju i dodac szpinak ,odparowac nadmiar wody i dodac reszte czosnku dusic razem chwilke,odstawic na bok.Brokuly rozdzielc na male rozyczki i dokladne umyc oraz osuczyc.Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem lub olejem na dno wylozyc niewielka ilosc sosu ze sloika.SOS BESZAMELOWY: Maslo rozpuscic w rondelku ,dodac make chwilke podsmazyc a nastepnie dodac polowe mleka ,szybko i dokladnie wymieszac najlepiej trzepaczka do ubijania jajek lub mikserem.Kiedy zacznie gestniec dodac reszte mleka i nadal bardzo energicznie mieszac do czasu az zgestnieje nie gotowac.Doprawic do smaku sola ,pieprzem i galka muszkatolowa.W szklance lub kubeczku rozmacic zoltko z niewielka iloscia sosu dodac do reszty sosu i dokladnie wymieszac. Zagotowac wode z sola do ugotowania platow lazanii .Wrzucac na wrzatek po jednym placie.po okolo 2 - 3 min wyjmowac i ukladac w naczyniu zaroodpornym na sos pomidorowy.Na platy ulozyc polowe miesa mielonego zesmazonego z cebulka i pomidorami ,sos pomidorowy ze sloika,posypac startm serem (odrobine) nstepnie ulozyc szpinak i polac niewielka iloscia sosu beszamelowego.Nastepnie znowu obgotowane platy ,reszta miesa ,na mieso sos pomidorowy ze sloika ,rozyczki brokolow i ser starty oraz niewielka ilosc sosu beszamelowego.Na wierzch platy lazanii obgotowane i reszta sosu beszamelowego oraz reszta startego zoltego sera.Jesli ktos lubi dobrze doprawione dania mozna kazda warstwe oproszyc pieprzem lub inna przyprawa jaka kto lubi.Tak przygotowana lazanie piec w piekarniky okolo 50 min w 170 stopniach od czasu do czasu sprawdzic czy sie nie przypala :) w razie potrzeby zwiekszyc lub zmniejszyc tmp.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz