środa, 28 kwietnia 2010

Roladki z kurczaka.


Roladki z kurczaka.

1 podwójna pierś z kurczaka
opakowanie sera feta
około 100gram szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
olej lub oliwa
sól
pieprz

Piersi z kurczaka umyc i osuszyc.Podzielic je na 4 porcje i dokladnie ale delikatnie rozbic tluczkiem najlepiej przez kawalek folii spozywczej ,wedy mieso nie bedzie porozrywane.Fete pokroic w niewielka kosteczke.Rozmrozony szpinak podsmazyc na odrobinie oliwy lub oleju dodac do szpinaku oczyszcony z lupinek i przecisniety przez praske czosnek.Dodac pokrojony ser feta i doprawic delikatnie do smaku sola i pieprzem,chwilke podsmazyc.Piersi z kurczaka lekko posolic nie za duzo poniewaz farsz jest solony.Na rozbite piersi z kurczaka nakladac farsz i dokladnie zwinac roladki spiac je wykalaczkami lub zwiazac biala bawelniana nicia.Zwiniete roladki przelozyc na patelnie z rozgrzanym olejem i smazyc je na wolnym ogniu do zrumienienia.Jesli zostanie odrobina faszu lub poprostu zrobic go wiecej, mozna z niego zrobic doskonaly sos do roladek.Podsmazajac na patelni na ktorej smazyly sie roladki farsz z 2 - 3 lyzkami smietany,ewentualnie doprawic do smaku.
Smacznego.

Sos pieczarkowy.


50 dag pieczarek
1 duża lub 2 male cebule
1 - 2 łyżki oleju
około 50ml śmietany 18%
majeranek okolo pół łyżeczki
sól
pieprz


Pieczarki dokladnie oczyscic i pokroic w plasterki lub kostke.Cebule obrac z łupinek i posiekac drobno.Na rozgrzanym oleju zeszklic cebulke, dodac pieczarki i chwilke poddusic ewntualnie dolac odrobinke wody. Doprawic do smaku sola, pieprzem, i majerankiem,jeszcze chwilke dusic po czym dodac smietane.Gotowac na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut czesto mieszajac.Do smaku mozna dodac swiezy drobno pokrojony koperek.Takie pieczarki doskonale smakuja z plackami ziemniaczanymi jak rowniez z makaronem.
Smacznego.