czwartek, 28 stycznia 2010

Pasta jajeczno - warzywna.


Pasta jajeczno - warzywna.


5 jajek
5 - 6 rzodkiewek
ogórek świeży około 10 cm
papryka najlepiej po połowie czerwonej i żółtej ja miałam tylko zielona
2 garście drobno posiekanego szczypiorku
majonez około 3 -4 łyżki
sól
pieprz


Jajka ugotowac na twardo , wystudzic ,obrac ze skorupek i posiekac na drobniutkie czasteczki.Rzodkiewki ,ogorek i oczyszczona z nasion papryke dokladnie umyc.Ogorka nie obieramy ze skorki ,kroimy go wzdloz na pol potem wzdloz na cwiartki i wycinamy nasiona (nasion nie uzywamy poniewaz zawieraja duzo wody).Rzodkiewki ,papryke i ogorka kroimy w drobna kosteczke ,nastepnie dodajemy je do jajek, delikatnie wymieszac,dodac szczypiorek posiekany ,sol,pieprz do smaku oraz majonez .Wszystko dokladnie wymieszac .Mozna dodac swiezy koperek oraz kiszonego ogorka ,rownie dobrze smakuje taka pasta z grzybkami marynowanymi.Podawc do swiezego pieczywa na sniadanko lub kolacje.Smacznego.



Lasagne.


Lasagne.


50 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
2 - 3 cebule sredniej wielkości
3 duze pomidory
100 -150 gram szpinaku mrożonego
1 niewielki brokół
1 duzy słoik sosu pomodorowego gęstego
20 dag dobrego sera żółtego
2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego
opakowanie płatów lazanii 500gram
2 ząbki czosnku
zioła prwansalskie lub przyprawa do kuchni włoskiej
sól
pieprz
odrobina oleju
NA SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
l,5 szklanki mleka
biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 żółtko

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić .Połowe czosnku zesmazyc z cebulka na łyżce oleju ,dodac mieso mielone i obrane ze skórki , pokrojone w drobna kostkę pomidory.Wszystko razem dusic, po okolo 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy i zioła do smaku ,wszystko wymieszac doprawic solą i pieprzem na ostro.Smażyć do odparowania plynu.Na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzac kilka kropel oleju i dodac szpinak ,odparowac nadmiar wody i dodac reszte czosnku dusic razem chwilke,odstawic na bok.Brokuly rozdzielc na male rozyczki i dokladne umyc oraz osuczyc.Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem lub olejem na dno wylozyc niewielka ilosc sosu ze sloika.SOS BESZAMELOWY: Maslo rozpuscic w rondelku ,dodac make chwilke podsmazyc a nastepnie dodac polowe mleka ,szybko i dokladnie wymieszac najlepiej trzepaczka do ubijania jajek lub mikserem.Kiedy zacznie gestniec dodac reszte mleka i nadal bardzo energicznie mieszac do czasu az zgestnieje nie gotowac.Doprawic do smaku sola ,pieprzem i galka muszkatolowa.W szklance lub kubeczku rozmacic zoltko z niewielka iloscia sosu dodac do reszty sosu i dokladnie wymieszac. Zagotowac wode z sola do ugotowania platow lazanii .Wrzucac na wrzatek po jednym placie.po okolo 2 - 3 min wyjmowac i ukladac w naczyniu zaroodpornym na sos pomidorowy.Na platy ulozyc polowe miesa mielonego zesmazonego z cebulka i pomidorami ,sos pomidorowy ze sloika,posypac startm serem (odrobine) nstepnie ulozyc szpinak i polac niewielka iloscia sosu beszamelowego.Nastepnie znowu obgotowane platy ,reszta miesa ,na mieso sos pomidorowy ze sloika ,rozyczki brokolow i ser starty oraz niewielka ilosc sosu beszamelowego.Na wierzch platy lazanii obgotowane i reszta sosu beszamelowego oraz reszta startego zoltego sera.Jesli ktos lubi dobrze doprawione dania mozna kazda warstwe oproszyc pieprzem lub inna przyprawa jaka kto lubi.Tak przygotowana lazanie piec w piekarniky okolo 50 min w 170 stopniach od czasu do czasu sprawdzic czy sie nie przypala :) w razie potrzeby zwiekszyc lub zmniejszyc tmp.Smacznego.