niedziela, 11 października 2009

Zupa z suszonych grzybów.


Zupa z suszonych grzybów.

  • 1 udko kurczaka
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka sztuk ziemniaków
  • około 10 - 12 kapeluszy suszonych grzybów
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • vegeta lub inna przyprawa
  • ½ szklanki śmietany 12% lub 18%
Grzyby namoczyc w goracej wodzie najlepiej na noc.Udko i skrzydelka umyc ,marchewke,pietruszke,seler,por oczyscic i umyc .Warzywa pokroic w kostke, krazki lub poprostu zetrzec oprocz pora na tarce o grubych oczkach.Z udek , skrzydelek,grzybow pokrojonych w paseczki i wody w ktorej sie moczyly ,ziela angielskiego,listka laurowego i warzyw ugotowac wywar,doprawic do smaku pieprzem,sola ,i/lub vegeta.Kiedy warzywa i grzyby sa juz prawie miekkie dodac oczyszczone ,umyte i pokrojone w drobna kostke ziemniaki.Gotowac do miekkosci ziemniakow.Do smietany dodawac stopniowo lyzka goraca zupe i dokladnie wymieszac , kiedy smietana jest juz ciepla dodac ja do zupy nie gotowac juz .Mozna zaprawic rowniez zupe smietana bezposrednio na talerzu .Czesto do takiej zupki dodaje na koncu, zesmazona na zloty kolor drobno pokrojona cebulke.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz