niedziela, 11 października 2009

Leczo.



Leczo.


  • 4 - 5sztuki młodych cukinii
  • 4 - 5 sztuk czerwonej papryki (Ja użyłam tylko czerwoną papryke ,ale może być kolorowa)
  • 40 dag pieczarek
  • 30 - 40 dag kiełbasy (do leczo uwielbiam dodać dobrze uwędzoną kiełbase nadaje wspanialy smak i aromat potrawie)
  • 20 - 25 dag boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego lub jeśli ktoś lubi dojrzałe wyparzone i obrane ze skórki pomidory
  • do smaku : sól , pieprz, ostra i słodka papryka ,bazylia lub inne zioła jakie kto lubi
  • olej do usmażenia cebuli
Cukinie dokladnie umyc i jesli ma ladna skorke nie obierac jej ,pokroic ja w kostke ale nie za mala , krazki lub pol plasterki jak wolicie.Oczyscic i umyc papryke i pieczarki.Papryke pokroic w paski lub kostke ,pieczarki jesli sa male na cwiartki a jesli wieksze w plastrki .Kiełbase i boczek pokroic w kostke i zesmazyc.Cebule oczyscic i pokroic w krazki, zeszklic ja na oleju,dodac pokrojona papryke chwile podsmazyc ale nie rumienic ,nastepnie dodac pieczarki,koncentrat lub pokrojone w kosteczke pomidory i przyprawy.Dusic okolo 30 min po czym dodac kielbase i boczek.Jeszcze chwile dusic okolo 10 min .Nastepnie dodac cukinie.Dusic do momentu kiedy cukinia bedzie lekko szklista , nie powinna sie rozpadac.Sprobowac i ewentualnie doprawic do smaku ziolami i/lub przyprawami.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz