niedziela, 11 października 2009

Kurczak w sosie paprykowo-warzywnym.




Kurczak w sosie paprykowo-warzywnym.

  • około ½ kg filetów z piersi z kurczaka
  • 2 - 3 czerwone papryki
  • duża cebula
  • 2 - 3 lodygi selera naciowego
  • 1 młoda marchewka (jesli beędzie młoda szybciej sie udusi)
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sol
  • pieprz
  • szczypta przyprawy chińskiej 5 smakow
  • szczypta cukru
  • papryka słodka i ostra w proszku do smaku
  • olej
  • ewentualnie jeśli zajdzie taka potrzeba 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia potrawy
Filety z piersi kurczaka umyc ,pokroic w kostke.Papryke ,cebule,marchewke,selera naciowego oczyscic i umyc pokroic w paski ,kostke jak kto woli i lubi(marchewke najlepiej w nie za grube slupki).Na patelni rozgrzac olej i usmazyc kurczaka na zloty kolor ,doprawic go papryka i sola ,odlozyc go na bok .Na tej samej patelni i tluszczu zeszklic najpierw cebulke,nastepnie dodac marchewke i papryke chwilke podsmazyc ,dodac selera naciowego,koncentrat pomidorowy,podlac odorbina wody i dusic okolo15 min na malym ogniu.Dodac kurczaka i dusic nastepne 10 min.Doprawic wszystko do smaku pieprzem ,sola ,przyprawa chinska 5 smakow ,papryka slodka i ostra oraz szczypta cukru.Nie dusic zbyt dlugo warzywa powinny byc lekko twarde, takie sa najlepsze.Jesli sos jest rzadki zagescic go maka ziemniaczna wymieszana w malej ilosci zimnej wody.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz