Tarta z boczkiem
Tarta z boczkiem.
- 1 kg cebuli
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- mały kubeczek śmietany najlepiej 30%
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 300 g mąki
- 150g masla
- 3 łyżki masła do smażenia
Z mąki, masła, szczypty soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Włożyć na pol godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na pozostalym masle. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Wyjetym z lodowki ciastem wylepić formę do tart i piec 5 minut w 200 stopniach. Na ciasto wyłożyć cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na wierzchu ułożyć boczek pokrojony w kostkę. Piec 20 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz