niedziela, 11 października 2009

Tarta z boczkiem


Tarta z boczkiem.


  • 1 kg cebuli
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • mały kubeczek śmietany najlepiej 30%
  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 300 g mąki
  • 150g masla
  • 3 łyżki masła do smażenia
Z mąki, masła, szczypty soli i 5 łyżek wody zagnieść ciasto. Włożyć na pol godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na pozostalym masle. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ostudzić. Wyjetym z lodowki ciastem wylepić formę do tart i piec 5 minut w 200 stopniach. Na ciasto wyłożyć cebulę, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na wierzchu ułożyć boczek pokrojony w kostkę. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz