niedziela, 11 października 2009

Kotleciki z jajek i pieczarek.


Kotleciki z jajek i pieczarek.

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 400 - 500g pieczarek
  • kilka łyżek bułki tartej ( w zależności od wilgotności masy)
  • około ¼ pęczka koperku
  • szczypiorek ile kto lubi lub mała cebulka (Ja osobiście wole szczypiorek)
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smazenia
Ugotowane i ostudzone jajka rozgniesc widelcem na miazge lub zrobic to przy pomocy maszynki do mielenia jak kto woli.Pieczarki oczyscic i ugotowac w osolonej wodzie okolo 15 -20 min.Wystudzone pieczarki rowniez rozdrobnic najlepiej przy pomocy maszynki do mielenia miesa.Koperek i szczypiorek lub cebulke umyc i drobniutko posiekac .Jajka , pieczarki, koperek, szczypiorek , surowe jajko , sol i pieprz oraz bulke tarta dokladnie wymieszac.Koniecznie sprobowac mase czy jest wystarczajaco slona , poniewaz jajka i pieczarki sa dosc mdle w smaku .Masa nie powinna byc zbyt rzadka , poniewaz kotleciki bede sie rozpadac podczas smazenia.Formowac male kotleciki , obtaczac je w bulce tartej i samzyc na zloty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.Kotleciki wysmienicie smakuja z roznymi salatkami i surowkami oraz mlodymi ziemniaczkami.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz