Kotleciki z jajek i pieczarek.
Kotleciki z jajek i pieczarek.
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 400 - 500g pieczarek
- kilka łyżek bułki tartej ( w zależności od wilgotności masy)
- około ¼ pęczka koperku
- szczypiorek ile kto lubi lub mała cebulka (Ja osobiście wole szczypiorek)
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smazenia
Ugotowane i ostudzone jajka rozgniesc widelcem na miazge lub zrobic to przy pomocy maszynki do mielenia jak kto woli.Pieczarki oczyscic i ugotowac w osolonej wodzie okolo 15 -20 min.Wystudzone pieczarki rowniez rozdrobnic najlepiej przy pomocy maszynki do mielenia miesa.Koperek i szczypiorek lub cebulke umyc i drobniutko posiekac .Jajka , pieczarki, koperek, szczypiorek , surowe jajko , sol i pieprz oraz bulke tarta dokladnie wymieszac.Koniecznie sprobowac mase czy jest wystarczajaco slona , poniewaz jajka i pieczarki sa dosc mdle w smaku .Masa nie powinna byc zbyt rzadka , poniewaz kotleciki bede sie rozpadac podczas smazenia.Formowac male kotleciki , obtaczac je w bulce tartej i samzyc na zloty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.Kotleciki wysmienicie smakuja z roznymi salatkami i surowkami oraz mlodymi ziemniaczkami.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz