niedziela, 11 października 2009

Kluski ślaskie.


Kluski ślaskie.

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól
  • lyżka oleju
Ziemniaki obrac dokladnie umyc i ugotowac,nastepnie odlac wode i wystudzic.Wystudzone ziemniaki zmielic w maszynce do mielenia miesa lub przepuscic je przez praske.Ziemniaki przelozyc do miski i dokladnie docisnac i wyrownac wierzch nastepnie przekroic na 4 czesci i jedna czesc wyjac i odlozyc na bok w miejsce po ziemniakach wsypac make ziemniaczana ,dodac odlozone na bok ziemniaki,jajko i szczypte soli.Wyrobic dokladnie ciasto ewntualnie dosypac wiecej maki jesli ziemniaki sa zbyt wodnieste.Formowac malutkie kluseczki wielkosci mniewiecej orzecha wloskiego i w kazdym z nich robic dziurke.Zagotowac wode ,posolis ja i dodac lyzke oleju zeby kluski sie nie sklejaly.Kiedy woda sie zagotuje dodawac kluski i gotowac od wyplyniecia 2-3 minuty.Wyjmowac je lyzka cedzakowa i ukladac na talerzu podawac gorace polane sosem lub z cebulka zesmazona i z surowka.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz