środa, 2 września 2009

Zupa z pulpecikami.


Zupa z pulpecikami.


  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera
  • około 5 - 10 cm pora jasna część
  • 3 - 4 sztuki ziemniaków
  • 1 duzy i dojrzały pomidor
  • 4 - 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kostka rosolowa Knorr z kurczaka z pietruszka i lubczykiem
  • sól
  • pieprz
  • NA PULPETY:
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego może być z indyka lub kurczaka
  • mała cebulka
  • kaszka manna ilość w zależności od wilgotności masy
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Wszystkie warzywa oczyscic ,umyc i pokroic w paseczki ,ziemniaki w zdrobna kosteczke,pora w cienkie plasterki.Pomidora sparzyc i obrac ze skorki ,drobno pokroic.Do nieduzego garnka wlac wode dodac ziele angielskie , listek laurowy warzywa pokrojone w paseczki , kostke rosolowa oraz pomidora,gotowac okolo 15 min.Dodac koncentrat pomidorowy i ziemniaki i gotowac 5 - 10 min.Soczewice umyc dokladnie i dodac do zupy.W miedzy czasie mieso mielone wymieszac z jajkiem, drobno posiekana cebulka, sola , pieprzem i kaszka manna .Kaszki dodac tylko tyle zeby masa byla dobrze zwarta .Formowac malutkie pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego.Pulpeciki wrzucamy do gotujacej sie zupy i gotujemy na malym ogniu okolo 10 min.Calosc doprawiamy sola i pieprzem .Zupa powinna miec dosc ostry smak.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz