Zupa z pulpecikami.
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- około 5 - 10 cm pora jasna część
- 3 - 4 sztuki ziemniaków
- 1 duzy i dojrzały pomidor
- 4 - 5 łyżek czerwonej soczewicy
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kostka rosolowa Knorr z kurczaka z pietruszka i lubczykiem
- sól
- pieprz
- NA PULPETY:
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowego może być z indyka lub kurczaka
- mała cebulka
- kaszka manna ilość w zależności od wilgotności masy
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wszystkie warzywa oczyscic ,umyc i pokroic w paseczki ,ziemniaki w zdrobna kosteczke,pora w cienkie plasterki.Pomidora sparzyc i obrac ze skorki ,drobno pokroic.Do nieduzego garnka wlac wode dodac ziele angielskie , listek laurowy warzywa pokrojone w paseczki , kostke rosolowa oraz pomidora,gotowac okolo 15 min.Dodac koncentrat pomidorowy i ziemniaki i gotowac 5 - 10 min.Soczewice umyc dokladnie i dodac do zupy.W miedzy czasie mieso mielone wymieszac z jajkiem, drobno posiekana cebulka, sola , pieprzem i kaszka manna .Kaszki dodac tylko tyle zeby masa byla dobrze zwarta .Formowac malutkie pulpeciki wielkosci orzecha wloskiego.Pulpeciki wrzucamy do gotujacej sie zupy i gotujemy na malym ogniu okolo 10 min.Calosc doprawiamy sola i pieprzem .Zupa powinna miec dosc ostry smak.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz