środa, 2 września 2009

Kurczak z ananasem .


Kurczak z ananasem.
  • 2 połówki dość dużych piersi z kurczaka
  • 1 średni ananas świeży lub puszka ananasa w zalewie
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 4 - 5 łyżek rodzynek
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy hiszpańskiej
  • ½ lub 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • sól
  • pieprz
  • cukier tylko jeśli używamy świeżego ananasa
Piersi z kurczaka umyc i pokroic w kostke.Ananasa jesli uzywamy swiezego obrac i pokroic w kostke,cebulke rowniez obrac i pokroic w kosteczke.Na patelni rozgrzac łyzke oleju lub oliwy hiszpańskiej i podsmazyc na zloty kolor
kurczaka , przelozyc go do garnka ,na tej smaej patelni w ktorej smazyl sie kurczak zeszklic cebulke dodajac jeszcze jedna lyzke oleju lub oliwy hiszpańskiej,przelozyc do piersi z kurczaka.Ananasa swiezego ,pokrojonego w kostke przelozyc na patelnie z odrobina oleju lub oliwy hiszpańskiej lekko poddusic dodac rodzynki i okolo 1 lyzeczki cukru zeszklic lekko ananasa.Ananasa z rodzynkami przelozyc do kurczaka i cebulki podlac okolo 1 szkalnka wody i dusic.Jesli uzywamy ananasa z puszki wystarczy pokroic go i dodac do kurczaka razem z sokiem ananasowym juz nie dodajemy cukru poniewaz sok z ananasa jest slodki.Posolic do smaku dodac pieprz i ewentualnie wiecej cukru.Lyzeczke maki ziemniaczanej rozprowadzic w zimnej wodzie i dodac na koncu jeszcze chwilke gotowac .Kurczak z ananasem swietnie smakuje z ryzem ugotowanym na sypko.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz