niedziela, 11 października 2009

Zupa ogórkowa.



Zupa ogórkowa.
  • 1 udko z kurczaka
  • 4 skrzydelka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kilka ziemniaków
  • 4-5 duzych ogórków kiszonych lub gotowy przecier z ogórków
  • ½ szklanki śmietany
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kostka rosołowa z pietruszka i lubczykiem
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji koperek lub natka pietruszki
Udko i skrzydełka dokladnie umyc i wlozyc do garnka z listkiem laurowym i zielem angielskim,kostka rosolowa, dodac wode i zagotowac.Warzywa oczyscic i umyc , pokroic w kostke,pora w krazki.Ziemniaki obrac ,umyc i pokroic w kosteczke.Ogorki zetrzec na tarce o duzych oczkach.Kiedy warzywa sa juz prawie miekkie dodac ziemniaki i gotowac do miekkosci.Pod koniec gotowania dodac ogorki i jeszcze chwilke gotowac .Calosc doprawic sola i pieprzem.Smietane wymieszac z niewielka iloscia goracej zupy i dodac ja na koncu ,nie gotowac juz zupy ze smietana.Zupe udekorowac koperkiem lub natka pietruszki.Smacznego .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz