Zupa ogórkowa.
Zupa ogórkowa.
- 1 udko z kurczaka
- 4 skrzydelka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kilka ziemniaków
- 4-5 duzych ogórków kiszonych lub gotowy przecier z ogórków
- ½ szklanki śmietany
- listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kostka rosołowa z pietruszka i lubczykiem
- sól
- pieprz
- do dekoracji koperek lub natka pietruszki
Udko i skrzydełka dokladnie umyc i wlozyc do garnka z listkiem laurowym i zielem angielskim,kostka rosolowa, dodac wode i zagotowac.Warzywa oczyscic i umyc , pokroic w kostke,pora w krazki.Ziemniaki obrac ,umyc i pokroic w kosteczke.Ogorki zetrzec na tarce o duzych oczkach.Kiedy warzywa sa juz prawie miekkie dodac ziemniaki i gotowac do miekkosci.Pod koniec gotowania dodac ogorki i jeszcze chwilke gotowac .Calosc doprawic sola i pieprzem.Smietane wymieszac z niewielka iloscia goracej zupy i dodac ja na koncu ,nie gotowac juz zupy ze smietana.Zupe udekorowac koperkiem lub natka pietruszki.Smacznego .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz