środa, 28 kwietnia 2010

Sos pieczarkowy.


50 dag pieczarek
1 duża lub 2 male cebule
1 - 2 łyżki oleju
około 50ml śmietany 18%
majeranek okolo pół łyżeczki
sól
pieprz


Pieczarki dokladnie oczyscic i pokroic w plasterki lub kostke.Cebule obrac z łupinek i posiekac drobno.Na rozgrzanym oleju zeszklic cebulke, dodac pieczarki i chwilke poddusic ewntualnie dolac odrobinke wody. Doprawic do smaku sola, pieprzem, i majerankiem,jeszcze chwilke dusic po czym dodac smietane.Gotowac na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut czesto mieszajac.Do smaku mozna dodac swiezy drobno pokrojony koperek.Takie pieczarki doskonale smakuja z plackami ziemniaczanymi jak rowniez z makaronem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz